Catalina's Out Today! Be a little cautious ...

Smooth, uneventful updating or an unfortunate situation with glitches and issues? I think a lot has to do with the age and model of a machine, what all the user puts into it, how the user works with the machine, etc., etc. I tend not to use a lot of plug-ins and apps, and in general I prefer to keep things fairly simple. I sometimes will download an app and use it for some specific purpose and then forget I've even got it. However, eventually I go through my Apps folder and weed out any apps that I haven't used in a while. Since the last time I bought a new machine was back in early December, that was a good time to sort out a lot of stuff I had on the older computer and either it was deleted altogether or just never made it into the new one.
 
Joined
Apr 30, 2005
Messages
1,858
Location
Southern Cal
From what I see here on the Cafe, there doesn't seem to be many problems with Catalina itself but other software running on Catalina.
I was going to wait until the first update comes out but I have a little extra time this weekend.
I might just go ahead and take the plunge.
I'm backing up right now with Time Machine and Super Duper and I'll be ready to go.
 
Last edited:
Joined
Sep 20, 2009
Messages
16,352
I normally wait with the update till a month or so before the next one comes out.
Now if these updates would contain anything useful for me, I'd might take a different approach.

In any case, for the update to catalina, I still have to find a valid alternative for Media Pro from Phase One and the Spyder software doesn't get updated to 64 bit either.
 
Joined
Apr 21, 2006
Messages
15,373
Location
Nashua, NH
I normally wait with the update till a month or so before the next one comes out.
Now if these updates would contain anything useful for me, I'd might take a different approach.

In any case, for the update to catalina, I still have to find a valid alternative for Media Pro from Phase One and the Spyder software doesn't get updated to 64 bit either.
I used MEdia Pro for fast culling but I switched to Photo Mechanic in preparation for Catalina. I am in no rush to update to Catalina but know that I eventually will.
 
Joined
Apr 30, 2005
Messages
1,858
Location
Southern Cal
I did the upgrade to Catalina.
I am not able to find any programs that will not run.
I normally like to wait a little as well before upgrading but today was a good day for me timewise.
I did make sure I backed up before upgrading.
 
Joined
Jan 13, 2006
Messages
4,117
Location
Columbia, Maryland
Real Name
Walter Rowe
I did the upgrade to Catalina.
I am not able to find any programs that will not run.
I normally like to wait a little as well before upgrading but today was a good day for me timewise.
I did make sure I backed up before upgrading.
For some apps like Adobe, the primary app you launch will run OK. Services that run in the background to support it are where you hit the snags. Adobe's license mgmt service is not compatible with Catalina. When Photoshop or Lightroom needs to reach out to Adobe to get a renewed license key (happens monthly or so), it may fail and then you will be locked out of using your Adobe products. This is just one example. Other apps have various supporting services that run in the background and you never see and might be the very thing that the software make has been lazy about making 64-bit or making it Catalina compliant.

It is always best to have an inventory of software you have installed and check their web site for news of certification for major OS updates. Even if all your apps appear to work, you may get a nasty surprise when you least expect or can afford it.
 
Joined
Apr 30, 2005
Messages
1,858
Location
Southern Cal
After installing Catalina I ran the "Go64" program.
Thank You Allan.
The only 32 bit application it found was Zoom, the program to set up video meetings.
I went to the Zoom website and downloaded their latest update.
It is now 64 bit, runs just fine and Go64 does not find any other 32 bit programs.
In hindsight I probably should have run Go64 before installing Catalina and updated it but luckily it worked out in the end.
 
Joined
Oct 9, 2005
Messages
22,523
Location
Moscow, Idaho
This from the folks at DXO:

Subscribe to see EXIF info for this image (if available)
 
Joined
Mar 27, 2006
Messages
1,004
Location
Atlanta, GA
I am still using Lightroom V5. I'm OK to lose it, but want to export all the photos that have LR edits to TIFF format.

Is there any way to select photos with edits in LR5 ?
 
Joined
Jan 13, 2006
Messages
4,117
Location
Columbia, Maryland
Real Name
Walter Rowe

Latest posts

Links on this page may be to our affiliates. Sales through affiliate links may benefit this site.
Nikon Cafe is a fan site and not associated with Nikon Corporation.
Forum post reactions by Twemoji: https://github.com/twitter/twemoji
Copyright © 2005-2019 Amin Forums, LLC
Top Bottom