ViewNX-i cannot read NEF files on WD My Book Duo RAID drive

Joined
Oct 20, 2020
Messages
3
I have hooked up a Western Digital My Book Duo external RAID drive, RAID 1 configuration. (Although I have the same issue with RAID 0 configuration.) I can read/write/delete files on this drive without any problems. Except with ViewNX-i. For the NEF files, I can see the NEF thumbnail on this drive. ViewNX-i doesn't have any problems with reading files on any of my other drives, which includes another external RAID drive and also a NAS drive. My only problem is with this one drive.

When I try to open an NEF file on this RAID drive, it launches ViewNX-i, but then hangs with the "Processing" message, and the program stops responding.

I am connecting from the drive to my computer via a USB 3.1 Gen-1 Type-C to Type-A Cable. The connection is direct from the drive to the computer.

Operating system is Windows 10.

The only other weird thing I see about this drive is that it is showing up as a Share instead of as a simple external drive connection. Even a USB stick just shows up as a regular drive, not a Share. I don't know why it's showing up as a Share.

I did a full format on the drive to see if that would make a difference (2 1/2 days to complete). It made no difference.

Any ideas?
 

Growltiger

Administrator
Administrator
Joined
Apr 26, 2008
Messages
12,958
Location
Up in the hills, Gloucestershire, UK
It sounds maybe like a problem with the RAID software in the drive. Can you turn the drive back into normal non-RAID drives, so no more fancy/flakey software?
How can it possibly take 2 days to format? Is that the 28TB model?
Can you run Crystaldiskinfo on the individual drives to see if the SMART data shows anything going bad?
 
Joined
Oct 20, 2020
Messages
3
  • Thread Starter Thread Starter
  • #3
I changed the format to RAID 0 (i.e. no duplication of data). No change. Not sure what sort of "fancy" software would be involved. It took two days because I did a full format, rather than a quick format. That duration isn't out of the ordinary for when I have done the same thing on other RAID drives. Its a 12 TB model. Crystaldiskinfo showed everything as "Good".
 
Joined
Oct 20, 2020
Messages
3
  • Thread Starter Thread Starter
  • #4
Well, there's been a new version of ViewNX-i between when I last reinstalled it and now. And with the new version, everything works. Sigh. Technology.

Thanks for your response, Growltiger!
 

Latest posts

Links on this page may be to our affiliates. Sales through affiliate links may benefit this site.
Nikon Cafe is a fan site and not associated with Nikon Corporation.
Forum post reactions by Twemoji: https://github.com/twitter/twemoji
Copyright © 2005-2019 Amin Forums, LLC
Top Bottom